GoCo Health Innovation City. Just nu byggs stadsdelens signaturbyggnad GoCo House, väl synlig i bästa skyltläge vid E6, alldeles intill Astra Zeneca i Mölndal. Byggnaden är inte bara gestaltningsmässigt spektakulär. Den är framför allt, som gemenskapsfrämjande mötesplats, en förebild för hela stadsdelen.

GoCo Health Innovation City

Unik stadsdel byggs i rekordtempo

Hälsoinvestering i Sveriges framtid

Resan mot ett världsledande innovationskluster med hundratals samverkande aktörer inom hälsa, medicinsk utveckling och digitala hälsotjänster rullar på i full fart. Intill Astra Zenecas område i Mölndal förverkligas just nu den nya stadsdelen GoCo Health Innovation City.

Text: Per-Åke Hultberg
Visionsbilder: Semrén & Månsson (GoCo House) samt Gehl (Flygkarta)

Läget bredvid Astra Zenecas globala forskningsanläggning, där världsledande företag inom hälsoindustrin redan finns etablerade kunde inte vara bättre. Första huset, en avancerad medicinteknikbyggnad, har nyligen tagits i bruk. Där huserar nu det japanska diagnostikföretaget Fujirebio.

Samtidigt byggs stadsdelens signaturbyggnad GoCo House, områdets hjärta, väl synlig i bästa skyltläge vid E6. Byggnaden är inte bara gestaltningsmässigt spektakulär. Den är framför allt, som gemenskapsfrämjande mötesplats, en förebild för hela stadsdelen. När GoCo House står färdig om cirka ett år kommer uppåt 1 000 personer att här ha sina arbetsplatser och då ha tillgång till restaurang, café och konferenslokaler.                            

– Men det är bara starten på en rekordsnabb byggresa, säger Jacob Torell, vd och grundare av fastighetsbolaget Next Step Group, som tillsammans med Investorägda Vectura driver och äger GoCo Health Innovation City. 

Redan om fyra år kommer merparten av stadsdelens tio tomter att vara bebyggda, Det innebär arbetsplatser för 3 000 personer. Ambitionen är att GoCo Health Innovation City i sin helhet ska stå klart 2028, då med plats för 350 företag med totalt uppåt 7 000 arbetsplatser.

Men redan 2025 kommer 450 forskarbostäder att vara färdigbyggda. Det innebär att gästforskare och anställda kan bo mitt i hjärtat av området. Det är, påpekar Jacob Torell, en viktig del i konceptet att skapa en stadsdel med liv och rörelse, dygnet runt. 

GoCo blir en levande kvartersstad med publika lokaler i gatuplanet, caféer och restauranger, gym och annan service.

GoCo Clinic har redan byggstartat och följs under året av GoCo Care, två hus för utförandevård respektive äldrevård. Det innebär bland annat dagoperationer på plats, då patienten kan åka hem några timmar efter avslutad operation.

Innan jul lanserades även nyheten att Henrik Lundqvist investerar i GoCo Active – ett initiativ för framtidens hälsa – tillsammans med GoCo Health Innovation City, Göteborgs Universitet och Chalmers tekniska högskola. GoCo har under de senaste åren etablerat en framgångsrik arena där akademi, privata och publika verksamheter samverkat för att tillsammans accelerera utvecklingen inom hälsoinnovation och på så sätt bidra till en bättre värld. Nu tas nästa steg på resan, genom att lansera GoCo Active, en byggnad samt digital plattform, som syftar till att hitta lösningar på några av världens största hälsoutmaningar.

En sak står alltså helt klart, det är inte ett arbetsplatsområde i mängden som nu växer fram i Åbroområdet i Mölndal. Jacob Torell målar upp bilden av en levande kvartersstad med publika lokaler i gatuplanet, caféer och restauranger, gym och annan service. 

Men det är framför allt en stadsdel där företag och verksamheter inom Life Science skapar ett sammanhang där kreativa möten gör att goda forsknings­idéer kan förverkligas. Allt med målet att driva på innovationskraften och tillväxttakten inom regionens redan starka hälsosektor.

GoCo blir en levande kvartersstad med publika lokaler i gatuplanet, caféer och restauranger, gym och annan service.

– Vi ser det som en stor och viktig investering i Göteborgsregionen och hela Sveriges framtid. Ytterst handlar det givetvis om att främja hälsoinsatser och att därmed förbättra människors liv, betonar Jacob Torell. 

Han berättar att det var för drygt fyra år sedan som idén om att skapa ett kreativt kluster, där olika discipliner inom hälsosektorn kunde attrahera både kompetens och företag och där tillsammans utveckla svensk hälsoinnovation.

– Det känns fantastiskt roligt att vi på så kort tid har kunnat gå från vision till genomförande. Det är otroligt snabbt marscherat, säger Jacob Torell, som menar att framgången handlar om att idén med hälsoinnovation och utveckling genom samverkan visade sig vara helt rätt i tiden. Är det dessutom flera starka aktörer och investerare som agerar tillsammans mot samma mål, så blir resultatet så mycket bättre och kan dessutom utvecklas mycket snabbare. 

– GoCo är ett utmärkt exempel på samskapande, hållbar stadsutveckling, där vi som fastighetsägare driver utvecklingen, med Astra Zeneca som viktig samarbetspartner. Och där vi också i nära samarbete med Mölndal stad bidrar till utvecklingen med en levande stadsdel som vi tror kommer att locka forskare, entreprenörer och talanger från hela världen.

Goco Health Innovation City

  • Är en miljardsatsning på 100 000 kvm nya forsknings- och utvecklingsmiljöer i anslutning till Astra Zenecas anläggning i Mölndal.
  • Inom fem till åtta år ska ett företagskluster växa fram med 350 företag, forskare och studenter.
  • Första utbyggnadsetappen ska stå klar 2025.
  • Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastig­heter och Astra Zeneca.
  • www.goco.se
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin