Johan Bjerk­lund, som är enhetschef för Åbybadet inom kultur­ och fritidsförvaltningen, berättar att Nya Åbybadet, som blir färdigt till sommaren, blir ett stort toppmodernt badhus med ovanligt många vattenytor. Dessutom försett med fyra vattenrutschbanor.

Kultur & Fritid

Nya Åbybadet snart klart

Premiärdopp i sommar

Åby Arenastad förstärks i sommar då nya Åbybadet är färdigt att tas i bruk. Äntligen, är det nog väldigt många bad- och simsugna, både Mölndalsbor och andra, som tänker. Lilla Åbybadet har visser­ligen varit i gång under hela byggperioden, men det som nu tar form är något helt annat.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Julia Sjöberg

Det är en stor toppmodern badanläggning med ovanligt många vattenytor, säger Johan Bjerklund, som är enhetschef för Åbybadet inom kultur- och fritidsförvaltningen. Att han är nöjd med det som Mölndals stad snart kan erbjuda den stora allmänheten, går inte att ta miste på.

Gamla Åbybadet som byggdes på 1970-talet hade tjänat ut sin roll. Det var ingen tvekan om det, badhuset hade uppnått sin tekniska livslängd.

– Ja, anläggningen var helt slut, rent fysiskt. Men det var samtidigt ett mycket populärt bad som hade slagit i taket även besöksmässigt. Så behovet av en stor och modern badanläggning har varit uppenbart under många år, säger Johan Bjerklund.

Nya Åbybadet är, förklarar han, ett familjebad i ordets rätta bemärkelse, det vill säga en trivsam och inbjudande badanläggning med bred verksamhet för alla åldrar. Från de allra minsta och hela vägen uppåt, både för motion, rekreation, lek och vattenvana. Det är självklart också en anläggning för simskolor och det lokala föreningslivet.

På tal om många vattenytor, vad sägs om både 50-meters- och 25-metersbassäng, båda med läktare för tävlingar med fokus på ungdomar. Här finns också två så kallade multibassänger med höj- och sänkbara golv för babysim, simskola och rehab.

En badanläggning av klass har givetvis också vattenrutschbanor. Här finns två inomhus, anpassad för de små, och två stora utomhus.  Här finns också strömmande vattenfall och fontän. Som sig bör även en avdelning med bastu och utvändig bubbelpool.

Ett gym etableras på badhusets över­våning som kommer att drivas av extern entreprenör. I övrigt är Åbybadet i Mölndals stads ägo. Café kommer för övrigt att finnas på både den blöta och torra sidan.

– Det känns oerhört roligt att vi nu snart är i mål. Jag är helt övertygad om att nya Åbybadet kommer att bli väldigt bra och uppskattat, både av Mölndalsbor och besökare från våra grannkommuner.

Badhuset har två vattenrutschbanor inomhus, anpassad för de små barnen.