– Vi ser fram mot ett fantastiskt upplevelserikt år med mycket mer Mölndal än vanligt. ”Som ett knytkalas där staden rullar ut duken”, säger Astrid Ekermo, projektledare för Mölndals stads hundraårsfirande.

Jubileumsåret 2022

Mölndal fyller 100 –

Det ska firas till tusen

Mölndal fyller 100 år. Det ska firas rejält under hela 2022. Det blir ett år med mycket mer Mölndal än vanligt i alla kommundelar, berättar Astrid Ekermo, projektledare för stadens hundraårsfirande.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm

Vi har valt att kalla jubileumsåret för ”Mölndal helt 100”. Med det vill vi trycka på det faktum att firandet kan betyda minst hundra olika saker, säger Astrid Ekermo.

– Vi vill belysa människor, verksam­heter och platser i kommunen, rikta ficklampor och strålkastare mot det som redan finns, men kanske inte syns för alla.

När Mölndal fick sina stadsrättigheter 1922 var det Kvarnbyn och Fässberg som gällde. Det vill säga områden nära nuvarande Mölndals innerstad. I dag är Mölndal betydligt större och har mycket mer att erbjuda. Sedan kommunreformen 1971 ingår ju även Kållered och Lindome med omgivande landsbygd. Firandet nu gäller alltså hela Mölndal stad, betonar Astrid Ekermo. 

Hon beskriver firandet som ett öppet och generöst samarbete, där staden kommer att stå för ett par större grund­event, framför allt Mölndalsdagarna, en tre dagars stadsfestival, 4–6 juni i Mölndals innerstad. I övrigt är alla inbjudna att bidra till firandet. Föreningar, organisationer, företag och privatpersoner från hela staden välkomnas att fylla jubileet med olika initiativ. 

– Det blir som ett knytkalas där staden rullar ut duken. Sedan kan alla inbjudna komma med sina ingredienser och rätter, konserter, föredrag, öppet hus och lokala festivaler, olika delar som sammantaget fyller jubileumskalendern till ett stort gemensamt hundraårsfirande. 

Att det finns ett stort intresse att vilja vara med råder det ingen tvekan om. Efter snart två år med pandemin är det många som vill hoppa på. 

  Det finns ett stort sug efter att få fira. Det är så mycket energi, så många idéer, så många människor som nu är engagerade. Det är en kostym som bara växer och växer. Knapparna bara flyger. Det är jätteroligt och inspirerande, säger Astrid Ekermo och skrattar. 

Vissa delar är redan spikade. En jubileumslåt är framtagen. Mölndals stadsmuseum har skapat en jubileumsutställning och en jubileumsbakelse är på gång. Mölndal ska också färgas upp fram på vårkanten. Tillsammans med två street art-konstnärer är det tänkt att elever i årskurs 6 ska måla ytor utomhus i närheten av skolor i hela kommunen.

Men den största enskilda festattraktionen är som sagt Mölndalsdagarna med stadshusparken som huvudarena. Här bjuds på ett digert scenprogram med både lokala och kända artister, med komikern Per Andersson som konferencier under en av dagarna. Det blir också ett megaloppis och utomhusbio, teaterföreställningar och en ungdomskväll i Åbybergsparken. 

– Vi ser fram mot ett fantastiskt upplevelserikt år med mycket mer Mölndal än vanligt, massor av spännande aktiviteter och event som borde locka inte bara Mölndalsbor, utan besökare från hela Göteborgsregionen. Som sagt, alla är välkomna att fira med oss.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin