Årets superkommun

Bäst i Sverige

I tidningen Dagens Samhälles årliga rankning av Sveriges 290 kommuner kom Mölndals stad i år på första plats i kategorin storstads- och storstadsnära kommuner. Och det i konkurrens med 46 andra kommuner, närmast före Härryda och Nacka.

Text: Per-Åke Hultberg

Att Mölndal är en växande kommun med stark arbetsmarknad, låg arbetslöshet och god ekonomi är några av de faktorer som lyfts fram i tidningens förklaring till topplaceringen. Även utrikesföddas integration och en stark kultur- och fritidssektor nämns som framgångsfaktorer.

– Att bli årets superkommun är ett kvitto på att det går bra för Mölndal. Även om det finns mycket mer att göra visar det att vi är på rätt väg, att vi tar rätt beslut och gör rätt saker för Mölndal och dess medborgare, säger Kristian Vramsten (M), kommunstyrelsens ordförande.

Dagens samhälle konstaterar att Mölndal har snuvats på mållinjen i de två senaste rankningarna. ”Men i år kan inget stoppa den modernt offensiva kvarnbyn vid Mölndalsån”. Tidningen påpekar att listan över Sveriges superkommuner visar vilka som står särskilt starkt rustade inför framtiden. 

”Omgärdad av en så mäktig storebror som Göteborg vore det lätt att bara glida med. Men Mölndal vill mer. Mölndal värnar om att utveckla sin attraktivitet på egna meriter”, allt enligt Dagens samhälle.

Fakta

Årets superkommuner är ett försök att fånga in framgångsfaktorer i kommunal utveckling. Över 40000 mätpunkter fördelade på över 144 variabler i 18 kategorier ligger till grund för rankningen. Årets övriga vinnare i varsin kategori var Uppsala och Kalmar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin