Stadspuls

Vi älskar Mölndal

Innerstaden blir fantastisk

Nicholas, Hillevi, Filip och August går i sjuan på Kvarnbyskolan och söker sig ibland till Mölndals innerstad på håltimmar.

Nu behöver vi inte längre ta bilen till Göteborg
– Det känns helt fantastiskt att vi ska få ett eget köpcentrum, säger Adisa Strojil, som promenerat hit tillsammans med maken Nermin och lilla Edin 4,5 månader.

– Vi bor i Åby och kan gå hit på tio minuter så vi brukar handla en del här i innerstaden. Och nu när gallerian öppnar och allt finns här behöver vi inte längre ta bilen till Göteborg.

Det här blir grymt
Amalia Ohlson jobbar i Åby som fastighetsskötare och brukar någon gång i veckan luncha i centrum, ibland blir det hamburgare och nu ska ju Max öppna.

– Deras haloumiburgare är ju helt livsfarliga. Jag är helt fast, säger Amalia och skrattar. 

Hon är uppväxt i Kållered men känner ändå de här gatorna mer än väl efter att ha traskat här fram och tillbaka på skolraster och håltimmar som barn. Hon ser sig omkring, tittar mot Mölndal Galleria och konstaterar:

– Det här kommer att bli så grymt, så himla bra.

Nu kan vi sträcka på oss
– Jag var med när vi började planera för ombyggnaden av centrum för 14 år sedan och kan nu se hur fint det blir.

Det säger Ralf Lorentzon, tidigare kommunalråd i 14 år och ledamot i kommunfullmäktige i 25 år. Han bor själv på Brogatan och det sedan 1985, mitt emot nya gallerian. Så här har vi en person som sett omvandlingen av innerstaden på nära håll.

– Det är väldigt snyggt, jag är verkligen nöjd. Mölndal blir nu en modern kulturstad med toppservice för alla oss Mölndalsbor. Vi är ju regionens tredje största stad, på väg mot 65 000 invånare, så nu har vi all rätt att sträcka på oss.

– Jag vill gärna flytta hit
Tina Theliander sitter på en bänk vid Ulla Jacobssons plats tillsammans med lilla Bonus, 6 månader, som väntar på att matte som är och handlar ska komma. Tina bor själv i Sandarna i Göteborg men brukar ofta besöka sin väninna i Mölndal, säkert 2-3 gånger i veckan.

– Jag gillar Mölndal, det är en bra atmosfär, lugnt och trivsamt. Och det finns bänkar överallt. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo här. Det mesta finns ju redan och nu med nya gallerian blir det jättebra.

Det blir perfekt att ha allt så nära
Ouian Farhat och Khadija Bellali sitter och samtalar på det nyöppnade konditoriet Steinbrenner & Nyberg. De bor i den närliggande stadsdelen Bifrost och arbetar på Mölndals sjukhus. Normalt brukar de inte vara i centrum så ofta men nu blir det ändring på det.

– Det är jättemysigt här inne, säger Ouian och berättar att de båda väninnorna gick hit i dag för att upptäcka vad som händer här i centrum. Det är tråkigt, menar hon, att behöva åka någon annanstans för att handla. Men nu ser det ut att bli jättebra. De har bland annat varit in på Lidl och ser det som ett mycket bra alternativ till övriga matbutiker.

– Det blir perfekt att nu ha allt så nära, menar Kadija. Vi kommer nog att handla, fika, äta, ja göra allt här i fortsättningen.

Det var verkligen på tiden
– Jag är ofta här, flera gånger i veckan, säger Anders Persson som bor i Kikås. Här sitter han och fikar intill ingången till nya stadsbiblioteket. Och det är ingen tvekan, han gillar omvandlingen av centrala Mölndal.

– Ja, det har ju haft ett 60-talsstuk så det var verkligen på tiden. Det här blir bra, ett stort lyft. Att det nu är mycket folk som bor här i centrum är också bra.