Turism

På väg mot besöksdestination i toppklass

– Nu ska vi lyfta Mölndal som besöksdestination, säger Carina Kloek-Malmsten, ny näringslivschef i Mölndals stad. Dessförinnan vd för IKEA Museum i Älmhult.

Att Mölndal är en näringslivskommun att räkna med är ingen nyhet. Nu ska Mölndal också sättas på kartan som en attraktiv besökskommun. 

Den som har fått uppdraget är Carina Kloek-Malmsten som i våras värvades till rollen som ny näringslivschef i Mölndals stad. Här talar vi om erfarenhet och rutin. Hon har en bakgrund som egenföretagare i 18 år inom besöksnäringen, för att därefter själv arbeta med affärsutveckling och etableringar. Först på Universeum följt av Alfons Åbergs Kulturhus och nu senast som vd på IKEA Museum i Älmhult.

Vad lockade med Mölndal?
– Det bottnar i att jag känner att här finns det härlig energi, en vilja och en samsyn om att vi ska arbeta för näringslivets välbefinnande. Mölndal är också en modig kommun. Att staden genuint önskar vara ett första val i Sverige för nyetableringar och en lyhörd motpart för redan befintliga företag, var viktiga faktorer för mig. 

Carina Kloek-Malmsten har bara varit på plats i några månader men känner sig redan hemma i staden och är högst målmedveten i arbetet att lyfta Mölndals besöksnäring. 

"Nordea Masters bevisade vår goda förmåga att ha stora events.”

Carina Kloek-Malmsten

– Vi kommer givetvis fortsätta att arbeta aktivt för att skapa förutsättningar för nya arbetstillfällen och locka fler företag till kommunen. Under hösten startar vi vårt arbete med att skriva om vårt strategiska näringslivsprogram och därmed sätter vi nya mål för att kunna stötta vårt näringsliv på bästa sätt och kanske välkomna nyetableringar. I samband med detta kommer vi även att skriva ett styrdokument för att kunna öka besöks­näringen till Mölndals stad.

Ett mål blir säkert att hjälpa till att fylla de nya arenor och mötesplatser som snart invigs i staden, berättar Carina Kloek-Malmsten.

– Efter succén med Nordea Masters i golf har vi bevisat vår goda förmåga att husera stora events och står nu redo att hämta fler evenemang. De möjligheterna får vi nu omgående med nya Åby Arena. Det innebär otroligt fina förutsättningar att skapa men också locka hit kvalitativa events, möten och konferenser som just nu kanske arrangeras på annat håll. Även Mölndals Innerstad med nya gallerian har alla förutsättningar att locka besökare. 

Carina Kloek-Malmsten berättar engagerat vidare om Mölndals mjuka besöksdragare och kulturarv vid sidan av byggnationer och handelsområden. 

– Med Gunnebo, Kvarnbyn, Stensjön, Tremilaparken, kulturlandskapet runt Lindome och Hällesåker och Hills Golf Club har vi sammantaget mängder av sevärdheter och upplevelser att växa ut ifrån. Framtiden talar för Mölndal!

Text: Samuel Hultberg
Foto: Rosie Alm