Stadsbyggnadschefen

Nu går vi vidare, på väg mot ...

Kållered och Lindome

– Vi är på väg att få det vi eftersträvade, en förtätad innerstadsmiljö med liv i ögonhöjd, säger Björn Markund, stadsbyggnadschef Mölndals stad.

– Vi ser nu en helt omvandlad innerstad ta form. Men det är ändå bara början, nu fortsätter vi med stadskärnans närområden samtidigt som vi tittar på nästa stora utmaning, Kållered och Lindome.

Det säger stadsbyggnadschefen Björn Marklund som är mer än nöjd över det han ser när vi promenerar på Medborgaregatan, det så kallade Delikatesstråket, i riktning mot Mölndal Galleria. Ännu återstår ett par veckor till premiären.

– Hur skulle det bli? Nu kan vi ana resultatet, åtminstone rent fysiskt. Det känns fantastiskt. Vi är på väg att få det vi eftersträvade, en förtätad innerstadsmiljö med liv i ögonhöjd, säger Björn Markund. 

Vi slår oss ner en stund och samtalar om Mölndals fortsatta stadsbyggande och börjar så klart med innerstaden. Björn tvekar inte en sekund om att stadens ambition ska infrias om en attraktiv stadskärna med folkliv och rörelse under dygnets alla timmar. En levande och varm stadsmiljö med trivsel och trygghet.

Även om en hel del arbete återstår innan allt är på plats, främst ombyggnaden av Bergmansgatan, Mölndals torg samt kvarteret Kungsfisken, så kan man redan se en klart ökad tillströmning av människor. 

– Det kommer dagligen att röra sig mycket mer människor här än någonsin tidigare, både boende och folk som har sina arbeten här. Just den blandningen är en förutsättning för ett äkta stadsliv som kompletteras av alla besökare. Främst boende runt omkring i Mölndal som snabbt och enkelt kan ta sig hit med kollektivtrafik, påpekar Björn Marklund.

Nu tittar vi på nästa stora utmaning, Kållered och Lindome.”

Björn Marklund

Just kollektivtrafiken är som alla vet en av styrkorna med Mölndals innerstad och dess närområden. Nu ser Björn Marklund fram emot den fortsatta utvecklingen. Det vill säga av de olika områdena närmast innerstaden, bland andra Åby Stallbacke, Åby mässhall, Pedagogen Park, Krokslätts Fabriker, Kvarnby­terassen, Gothenburg CoValley och givetvis Forsåker.

Nästa stora utmaning, som Björn Marklund gärna slår ett extra slag för, är annars stationssamhällena Kållered och Lindome. Här finns redan från start det viktigaste för ett modernt och hållbart stadsbyggande, nämligen spårbunden kollektivtrafik.  Här pågår en del planering, det finns en enorm potential.

– Här har vi världens chans att göra något riktigt bra genom att komplettera och utveckla de två befintliga stationssamhällena med nya bostäder, handel, skolor och mark för verksamheter och på så sätt skapa livskraftiga och naturnära lokalsamhällen, säger Björn Marklund.

Här kan människor bo nära naturen, ändå ha nära till stan – 5 minuter med tåg till Mölndal och cirka 15 minuter till Göteborg. 

– Vi bollar många spännande idéer om vad man kan göra och har nu börjat skissa så smått på olika alternativ. Samtidigt är det givetvis viktigt att höra vad de boende efterfrågar och vill ha, avslutar Björn Marklund.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm