Badhuset blir större än det gamla, med ett betydligt bredare utbud. Bland annat en 50-metersbassäng med hela åtta simbanor och läktare.

Nu byggs nya badhuset i Åby – inte bara för Mölndalsborna

Bygget av Mölndals nya badhus vid Åby Arenastad är nu i full gång. När den toppmoderna och efterlängtade anläggningen står färdig 2023 kommer den att erbjuda något för alla, inte bara för badsugna Mölndalsbor.

Fokus för den nya badanläggningen ligger på motion och simkunnighet. I flera bassänger kommer människor i alla åldrar att kunna träna vattenvana, lära sig simma, leka, motionera eller bara njuta av att vara i vatten.

– Det blir ett jättefint badhus, inte bara för Mölndal. Den har stor kapacitet då anläggningen även tar emot besök från stadens kranskommuner, säger Thea Wedin projektchef i Mölndals stad.

Badhuset blir betydligt större än det gamla, med ett betydligt bredare utbud. Först och främst en 50-metersbassäng med hela åtta simbanor och läktare, samt en 25-metersbassäng med fyra simbanor.

Det kompletteras med två multibassänger, en undervisningsbassäng och ett familjebad. Det senare med två mindre vattenrutschbanor inomhus, samt två större utvändiga. Andra faciliteter är en separat relaxavdelning med bubbelpool utomhus och ett stort gym. Självklart kommer det även att finnas ett café för den fikasugne.

Det nya badhuset byggs på samma plats som gamla Åbybadet. Det var uttjänt och revs i våras. För att ingen ska behöva vänta med att bada till 2023 är en provisorisk badanläggning i bruk sedan i våras. Lilla Åbybadet som den heter ligger mitt emot den gamla där bygget av nya Åbybadet nu pågår.

– Lilla Åbybadet har en 25-meters bassäng och en undervisningsbassäng. Hela anläggningen är ett utmärkt exempel på återbruk av begagnade material, säger Thea Wedin.

Själva byggnaden är en tidigare mässlokal. Aggregatet för klortillverkning är samma som användes på gamla Åbybadet. Fläktaggregaten har tidigare suttit i Älmhults simhall.

– Det känns jättebra att Mölndals stad kan visa ett så bra exempel på materialåtervinning. Det är bra för alla, för både ekonomin och miljön.

Text: Per-Åke Hultberg
Visionsbilder: Liljewall arkitekter