Innerstaden

Mölndalsbostäder bygger nytt gemensamt vardagsrum vid Bergmansgatan

På Bergmansgatan, intill Mölndals Torg pågår just bygget av två nya huskroppar med tillsammans 106 toppmoderna hyresrätter, samt åtta butikslokaler i gatuplan, varav tre är anpassade för restauranger. Inflyttning i bostäderna beräknas kunna påbörjas under år 2019.

Omvandlingen av centrala Mölndal till en levande och attraktiv innerstad går nu in i slutskedet. För Mölndalsbostäder är det nu nästa fas på Bergmansgatan, i kvarteret Gråsejen, som står på tur att byggas om till nya moderna innerstadsfastigheter med plats för bostäder, restauranger och butiker.

Det började med Kvarteret Hajen, en av de viktigaste pusselbitarna i innerstadens gigantiska omvandling. Kvarteret står nu färdigt och inflyttat, ett mäktigt landmärke på 16 våningar med hela 198 nya lägenheter och ett stort antal lokalhyresgäster. Här finns också Mölndals nya stadsbibliotek med Mölndals Galleria på andra sidan gatan som närmaste granne. 

– Vi är oerhört nöjda med vårt bidrag till Mölndals innerstad. Hur fint allt smält in i stadsmiljön, både i fråga om byggnadens vackra exteriör och hur de nya och befintliga lokalhyresgästerna kompletterar innerstadens övriga utbud av butiker och service, säger Mats Andersson, chef för fastighetsutveckling på Mölndalsbostäder.

Helt nya hyresgäster är bland andra livsmedelskedjan Lidl och bageri- och tårtbutiken Steinbrenner & Nyberg. Redan förra året var hantverksbageriet Gateau på plats och förstärker därmed det så kallade delikatesstråket. Även Capio vårdcentral har etablerat sig i kvarteret Hajen.

Men nu ligger fokus på Bergmansgatan i kvarteret Gråsejen. En första fas är redan inflyttad och klar. Här har bottenvåningens tidigare bostäder omvandlats till nya butikslokaler som nu fyllts med verksamheter. Tre av handlarna har flyttat från lokaler längre ner på samma gata, som nu rivs och omvandlas till nya byggnader som är anpassade för ett innerstadsläge.  

Här pågår nu bygget av två nya huskroppar som blir fem våningar höga med tillsammans 106 toppmoderna hyresrätter. Här skapar Mölndalsbostäder dessutom åtta butikslokaler i gatuplan, varav tre är anpassade för restauranger. Inflyttning i bostäderna beräknas kunna påbörjas under år 2019. Gatan omvandlas till en gångfartsgata och kommer inom kort att vara en livfull shoppinggata med innerstadskaraktär. Bergmansgatan ligger i direkt anslutning till det ljusa och öppna torget som nu är under uppbyggnad, målsättningen är att det ska upplevas som medborgarnas nya vardagsrum, en ljus och naturlig samlingspunkt där det alltid är något på gång. Folkliv och nya ljussättningar gör att området känns tryggt och välkomnande.

– Vi håller nu på med att marknadsföra lokalerna och ser ett stort intresse. Det är ingen tvekan om att omvandlingen av Bergmansgatan med ett flertal nya fina butikslägen har lockat många nyfikna intressenter, säger Mölndalsbostäders lokal­uthyrare Peter Olsson.

Målsättningen med hela förnyelsen har varit att skapa en levande och dynamisk innerstad. Nu kan vi börja se resultatet. Mats Andersson konstaterar att Mölndals­bostäder med sitt tillskott av hyreslägenheter ger ett kraftfullt bidrag till det folkliv som samtliga aktörer med Mölndals stad i spetsen har eftersträvat. 

Det blir, som både Mats och Peter poängterar, en ny innerstad som behåller sin vänliga och trivsamma småstadsidyll.  

– Det känns fantastiskt att vi nu efter fyra år börjar närma oss slutmålet, säger Mats Andersson.

– Ja, och framför allt att det blir så bra, precis som vi planerat, om inte ännu bättre, avslutar Peter Olsson.