Det stora antal nya bostäder som byggts i Mölndals innerstad kompletteras nu med fler projekt. Wallenstam avser att bygga mellan 300 och 400 hyreslägenheter intill Scandic Hotel. Riksbyggen planerar att komplettera det man hittills byggt ovanpå Mölndal Galleria med ytterligare 183 lägenheter.

Många nya bostäder har skapat puls, liv och rörelse i innerstaden

En pulserande stadskärna förutsätter ett flöde av människor. Nya bostäder har därför varit en viktig del i förnyelsen av centrala Mölndal. Totalt handlar det om cirka tusen lägenheter.

Målsättningen med förnyelsen har varit att skapa en levande och dynamisk innerstad med pulserande stadsliv, dygnet runt. Nu när det mesta gått i mål kan vi se resultatet. Det är ingen tvekan, en minst sagt dramatisk förändring har ägt rum på bara några få år.

– Vi har sett en helt ny stadskärna växa fram, en trivsam mötesplats med puls, liv och rörelse. Samtidigt finns ändå den gemytliga småstadsatmosfären kvar. Det känns fantastiskt roligt, säger Marie Werner, vd på Mölndalsbostäder.

Den sista etappen bostäder i bolagets regi, 106 lägenheter i två nya huskroppar på Bergmansgatan, har haft inflyttning i två omgångar under 2020. Omvandlingen av den tidigare lugna bakgatan är därmed slutförd.

– Det centrala läget alldeles intill Mölndals torg, gör ”nya” Bergmansgatan till en livfull shoppinggata av innerstadskaraktär med både bostäder och butiker. Ett klart tillskott till det stadsliv som Mölndals innerstad i sin helhet nu erbjuder. I det nya kvarterets gatuplan finns totalt åtta lokaler för butiker och restauranger.

En sak är säker, det är betydligt fler människor som nu rör sig i stadskärnan än tidigare. Mölndal Galleria, nya stadsbiblioteket, ett stort antal restauranger, caféer och butiker har tillsammans en självklar och stark dragningskraft. Viktigt för folklivet är också alla de människor som arbetar i centrum, till exempel de uppåt tusen personer som har sin arbetsplats i Essitys imponerande byggnad intill Mölndals station.

Men kanske allra viktigast är ändå alla de som flyttat in i innerstadens nya lägenheter. De människor som skapar liv och rörelse även kvällstid.

Och intresset av att bo centralt, som man ju faktiskt gör i Mölndals innerstad, bara tio minuters resa till Korsvägen i Göteborg, har visat sig vara mycket stort.

”Ändå finns den gemytliga småstadsatmosfären kvar.”

– Som mest har det varit omkring 800 sökande på varje ny hyreslägenhet som vi byggt, berättar Mats Andersson, chef fastighetsutveckling på Mölndalsbostäder.

Fastighetsbolaget Wallenstam räknar med liknande intresse för de mellan 300 och 400 nya hyreslägenheter som bolaget planerar att bygga alldeles intill Scandic Hotel. Förhoppningen är att byggstart ska kunna ske under slutet av 2021.

Även innerstadens nya bostadsrätter har snabbt sålts slut. Det handlar om Riksbyggens lägenheter ovanpå Mölndal Galleria. Här har hittills 145 lägenheter färdigställts, fördelade på tre bostadsrättsföreningar. Men mer är på gång, totalt 183 bostadsrätter ska byggas som ett
gemensamt kvarter. Det ena med inflyttning i början av 2022 är redan slutsålt. Det andra har precis säljstartat med preliminär inflyttning hösten 2022. En sista förening är under planering just nu.

Text: Per-Åke Hultberg
Visionsbilder: Liljewall och wec360