Malin om livet i Kvarnbyn

Som en sagobok

Bild 1 av 5 I den gamla kvarnen Lilla Götafors, mitt i byn alldeles bredvid forsen, tar Malin Leijonberg emot event av alla de slag. Den fantasifullt inredda lokalen liknar inget annat. Måste upplevas.
Bild 2 av 5 I den gamla kvarnen Lilla Götafors, mitt i byn alldeles bredvid forsen, tar Malin Leijonberg emot event av alla de slag. Den fantasifullt inredda lokalen liknar inget annat. Måste upplevas.
Bild 3 av 5 I den gamla kvarnen Lilla Götafors, mitt i byn alldeles bredvid forsen, tar Malin Leijonberg emot event av alla de slag. Den fantasifullt inredda lokalen liknar inget annat. Måste upplevas.
Bild 4 av 5 I den gamla kvarnen Lilla Götafors, mitt i byn alldeles bredvid forsen, tar Malin Leijonberg emot event av alla de slag. Den fantasifullt inredda lokalen liknar inget annat. Måste upplevas.
Bild 5 av 5 I den gamla kvarnen Lilla Götafors, mitt i byn alldeles bredvid forsen, tar Malin Leijonberg emot event av alla de slag. Den fantasifullt inredda lokalen liknar inget annat. Måste upplevas.

Forsen dånar ihärdigt, precis som den gjorde när man malde säd här i Kvarnbyn på medeltiden. Här finns de gamla fina industribyggnaderna kvar, runt det skummande vattnet. Malin Leijonberg bor och verkar mitt i byn och fascineras fortfarande lika mycket som den där gången för 16 år sedan.

– Jag drev butiken Prickig katt i Göteborg och har också alltid målat. Det var så jag hamnade här i Kvarnbyn. Det var en konstutställning. Det var första gången jag var här och blev direkt smällförälskad.

– Jag tänkte, här måste jag ha en verksamhet och jag skulle gärna vilja bo här. Jag hade en bra bostad i Majorna men behövde bara tänka i tre sekunder när möjligheten dök upp. Sedan dess har jag bott i  det som egentligen var ett gammalt magasin, men nu inrett som bostad.

Malin Leijonberg berättar livligt och med stort engagemang om sin kärlek till Kvarnbyn. Om den varma gemenskapen bland alla som bor här. Om de spännande kontrasterna, om den dånande forsen och alla fantastiska gamla hus och allt det nya som nu växer upp runt omkring.

– Det är som en liten sammanhållen by, omgiven av pulserande stadsliv, bara 11 minuter med spårvagn till Liseberg. Jag älskar staden men också det lugna livet här i den lilla byn. Det är så otroligt fint här, året om. Jag brukar säga att det är som att varje morgon vakna i en sagobok när jag tittar ut genom fönstret. Och när mörkret faller på är forsen upplyst och man kan se vattnet kasta sig ner mellan de mörka fabriksväggarna. Det är helt magiskt.

Men Malin bor inte bara här i Kvarnbyn. Sedan ett antal år tillbaka driver hon en uppmärksammad och mycket populär verksamhet i den gamla kvarnen Lilla Götafors. Mitt i byn, alldeles bredvid forsen.

Lokalen med sina två våningar, där hon tar emot olika event, även arrangerar egna, är inte likt något annat. Att Malin är både konstnär, stylist och designer, går inte att ta miste på. Här i den minst sagt färgstarka, konstnärligt dekorerade och inredda lokalen, tar hon emot allt ifrån bröllop och begravningar till företags-frukostar, workshops och föreläsningar.

Bland hennes egna återkommande arrangemang hör yoga, varje måndag. Första söndagen i månaden är det musik och mat som gäller, ”Junk n jazz”.

– Jag är bra på miljöer och upplevelser. Som eventmakare vill jag skapa en känsla av en värld som sticker ut från det vanliga. Jag försöker alltid skapa stora intryck med små medel och mycket kreativitet. Helt enkelt sätta lite guldkant på vardagen, säger Malin och skrattar.

En sak är säker, en promenad genom Kvarnbyn, gärna med ett besök hos Malin på Lilla Götafors, erbjuder något alldeles extra, för att inte säga helt unikt i Göteborgsregionen.

 

Vill du veta mer om kvarnbyn? Broschyr med vandringskarta finns att hämta på Mölndals stadsmuseum, som ligger i den gamla strumpfabriken högst upp i byn.

Mölndals Kvarnby

• Kvarnbyn ligger på gång och cykelavstånd från Mölndals innerstad, på andra sidan om E6 och järnvägen. Här finns själva ursprunget till Mölndal. Från medeltiden och framåt utnyttjades vattnets kraft till att driva kvarnar.

• Längre fram utvecklades ett industrisamhälle med papperstillverkning, textilindustri och oljeslageri.

• Från mitten av 1800-talet började arbetarbostäder att byggas på bergssluttningarna kring forsen.

• Mölndals kvarnby är i dag utpekad som ett kulturhistorisk riksintresse.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm