Denna artikel är en annons

Kvarnbytornet skapar ett socialt grannskap – på höjden

Bild 1 av 4
Bild 2 av 4
Bild 3 av 4
Bild 4 av 4 – Vi behöver omvärdera syftet med våra bostäder och förstå hur de påverkar vår relation till varandra. Manne Aronsson, Regionchef Riks på Bonava.

När man bygger ett hus krävs det mycket för att det ska bli ett hem. När huset dessutom är 16 våningar högt och rymmer 77 lägenheter krävs det ännu mer. Lösningen i Kvarnbytornet stavas: socialt grannskap.

I takt med att Mölndals Kvarnbyn vuxit till sig de senaste åren börjar nu ett nytt landmärke växa fram. Ikonbyggnaden Kvarnbytornet, med sina 16 våningar, sträcker sig högt upp över området och från fönstren syns en imponerande utsikt över staden. Men det är inte vilket höghus som helst. Vid bygget av tornet har man framför allt tagit fasta på en fråga: Vad gör ett hus till ett hem?

– Ett hus är så mycket mer än fyra väggar. För oss handlar det om lyckliga grannskap, säger Manne Aronsson, regionchef på Bonava.

– Branschen har bevarat ett tankesätt där byggnader skapas för att skydda oss och öka känslan av privatliv – men med social isolering och ensamhet som följd. Vi behöver omvärdera syftet med våra bostäder, och förstå hur de påverkar vår relation till varandra, fortsätter Manne Aronsson.   

Fokus har därför varit att skapa sociala miljöer och en plats där människor kan lära känna varandra, ungefär på samma sätt som i ett radhusområde.

Över 1 000 förslag

För att skapa ett socialt hem, där grannskapet spelar en minst lika viktig del som lägenheten, ställs det stora krav på planering och arkitektur. För att ta reda på vad som efterfrågas frågade Bonava, som ligger bakom tornet, närmare 1 000 personer om hur lägenheterna skulle se ut, men framför allt vilka attribut som önskades i området.

Ställen att mötas på men också platser för avkoppling var viktiga. Örtträdgård, takterrass, gemensamt kök i anslutning till gårdsterrassen och inte minst, en stor lounge på bottenvåningen som en plats för möten mellan grannar. En plats som manifesterar hur ett hus kan bli ett hem. Förvaltaren av ideérna var Kristen Broberg, handläggande arkitekt på Liljewalls arkitekter och ansvarig för det team som ritat Kvarnbytornet.

– Det var riktigt roligt att få vara med och arbeta med ett projekt där de verkligen lägger krutet på det gemensamma. Att som arkitekt få ta med den attityden genom vår process är fantastiskt. Vi kunde jobba med projektets volymer för att få ut det mesta av ytorna.

Historia möter nutid

För Kristen Broberg blev det viktigt att kunna arbeta utifrån den plats tornet ska stå på. Kvarnbyn, som är ett gammalt industriområde med fabriksbyggnader, skapar naturliga förutsättningar för att inkludera den industriella känslan vid bygget.

– Jag är faktiskt rätt stolt över det här huset. Det är väldigt kul att se det man har ritat förverkligas. Och framför allt är jag nöjd över att det blev som jag tänkte mig. Vi har skapat en plats där människor kan mötas. Och även om det är en klyscha så får jag ändå säga det: Vi har lyckats bygga en ikonbyggnad som verkligen sticker ut.

Fakta om Kvarnbytornet

• 77 lägenheter i anslutning till gamla Kvarnbyn.
• Bonavas tredje och sista grannskap i den nya stads­delen.
• 1-5 rum och kök.
• 33-120 kvm.
• Inflyttning 2020.

Välkommen in på
bonava.se/kvarnbytornet
för att läsa mer!

Läs även om våra övriga hem och grannskap i Göteborg eller på Bonavas andra marknader på bonava.se