Krokslätts fabriker

Entreprenören Lennart Larsson:

”Jag är glad att kunna bidra till stadsutvecklingen”

Efter att Lennart Larsson 1993 förvärvade Krokslätts Fabriker har området steg för steg förädlats till en modern stadsdel med både arbetsplaster och bostäder. Den imponerande omvandlingen kröns nu med bygget av ett av Göteborgsregionens större hotell som kommer att drivas av Petter Stordalen och Nordic Choice Hotels.

Men Lennart Larssons engagemang för Mölndal grundades långt innan köpet av Krokslätts Fabriker. Det började redan när familjen 1970 flyttade till en villa i Toltorpsdalen där de sedan bodde i 23 år. 

– Jag var då byggentreprenör men gled allt mer över mot fastigheter. Det första fastighetsförvärvet, som ägde rum 1977, var ett landshövdingehus på Hökegårds­gatan. Med tanke på att jag sedan under så många år, från 1993 fram till i dag, har kommit att arbeta med Krokslätts Fab­riker, så är det väl ganska självklart att jag känner starkt för Mölndal. 

Lennart berättar att det ena gett det andra. Att det skulle leda fram till förvärv av flera intilliggande fastigheter och att området nu är en levande, hållbar och växande blandstad med på sikt flera hundra bostäder, varav 140 nu är inflyttade, fanns inte på kartan när allt började för 25 år sedan. 

– Till för bara några år sedan handlade det bara om att bygga till, renovera och förädla de gamla fabrikslokalerna till ett modernt och trivsamt arbetsplatsområde med varierande verksamheter. Men plötsligt så dök tanken på bostäder upp. Det var en sen eftermiddag för femton år sedan. 

Lennart berättar att ett kylaggregat på ett av taken i området hade exploderat så att det började brinna. En person i ett bostadsområde intill såg vad som hände och ringde brandkåren. 

– Där kom idén, vi måste bygga bostäder för att skapa liv i området dygnet runt och stadsliv med skolor, butiker och restauranger. Nu handlar det inte bara om Krokslätts fabriker utan om hela området fram till Lackarbäcksrondellen, förklarar Lennart Larsson.

Han berättar med värme om den glädje och tillfredsställelse som han känner att på det här sättet kunna bidra till Mölndals stadsutveckling, inte bara genom att utveckla Krokslätts Fabriker med nya och renoverade byggnader, utan också genom att bidra till ett ökat hållbarhetsfokus, där arbetet med Krokslätts fabriker varit en föregångare inom kommunen. 

Läget mellan Mölndals innerstad och Göteborg är minst sagt strategiskt. Här finns två spårvagnslinjer med förhoppning att öka antalet hållplatser, bland annat en till vid det kommande hotellet. Det är med andra ord lätt och smidigt att ta sig hit från båda hållen, även utan bil.

– Jag är väldigt glad över omvandlingen av Mölndals innerstad. Här har kommunen gjort ett riktigt bra jobb. Nu blir Mölndal en riktig stad med ett riktigt affärscentrum med all service det innebär. Det är också viktigt för våra hyresgäster i Krokslätts Fabriker och för alla dem som nu och framöver bosätter sig här, säger Lennart, som trots sina 72 år inte har några planer på att dra sig tillbaka. 

– Nej, jag går mycket hellre till jobbet än spelar en golfrunda. Det här är lika roligt som någonsin tidigare. Att ha förmånen att utveckla fastigheter, bygga nytt och utforma en hel stadsdel, ja den tillfredsställelsen går inte att beskriva i ord. Jag gör de roliga grejerna, mina två söner som också är med i bolaget får göra resten, säger Lennart och skrattar.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Elisabeth Alvenby