Innerstadspuls

Det känns inte längre som lilla Mölndal

”Det är smidigt att slippa åka in till city”

LINN JOHANSSON, 29, Örgryte tar då och då bilen för att åka till Mölndals innerstad för att handla. 

– Det är fint och mysigt i gallerian och det är bra affärer. Jag gymmar också här. Med bil är jag här på 7 minuter och det är bra parkering. Och det känns smidigt att slippa åka in till city.

”Jag är nu stammis på Steinbrenner”

MARIE ANTHONY, 54, bor i Eriksberg och har tidigare egentligen aldrig varit i Mölndal. I så fall bara på väg till Ikea, säger hon och skrattar. Men numera är Marie här åtminstone ett par gånger i veckan.

– Min dotter bor i höghuset här intill, i samma hus som stadsbiblioteket. Och hon trivs jättebra. Dessutom har mina föräldrar flyttat till en nytt trygghetsboende i Bifrost. Och de trivs också fantastiskt bra. 

– Innerstaden har ju allt. Jag älskar att fika och här finns flera fina caféer. Jag är nu stammis på Steinbrenner och har lånekort på biblioteket. I dag ska Marie testa frisörsalongen Vacker för första gången, rekommenderad av sin dotter. 

– Min gamla frisör har stängt igen så nu tänkte jag prova den här salongen. Vi får väl se hur det blir, säger Marie och skrattar.

”Gallerian är toppenfin”

DANIEL KARLSSON, 85, har bott i centrala Mölndal sedan 1954 och
har på nära håll sett omvandlingen av Mölndals innerstad.

– Jag är en invandrare från Rörö, säger Daniel och skrattar. Det var min flickvän som lockade mig till Mölndal och sedan har jag blivit kvar. Vi har nu varit ihop i 70 år. 

Daniel berättar att han är ute och går, 2–3 gånger om dagen, minst 10 000 steg.

– Det har varit mycket intressant att se allt det här växa fram. Jag är så nöjd. Gallerian är toppenfin. Jämfört med det gamla, som till slut inte hade någon funktion, så är det en otrolig skillnad.

– Allt finns här nu, säger Daniel som inte varit inne i centrala Göteborg på tre år och som med ett leende på stående fot skaldar: ”Varför till Göteborg fara när det i Mölndal finns samma vara.”

”Nu är livet tillbaka och det har blivit jättebra”

MARIANNE BOTREE, 43, bor i Rävekärr och hämtar varje dag åttaåriga dottern Isobel från skolan. Just i dag har de gjort en mellanstickare i Mölndals innerstad.

– Vi flyttade hit till Mölndal för några år sedan. Det var när det kändes som att centrum försvann. Nu är livet tillbaka och det har blivit jättebra. Vi handlar det mesta här och gör då och då spontana restaurangbesök, säger Marianne innan hon och Isobel glider i väg på sin tysta scooter.

”Som ett annat land”

Det bokstavligen flödar av färg – ROSA – kvinnlig energi, ljus och ett överflöd av varor i den rymliga lokalen. Vi tittar in i och känner, här måste vi nog stanna till.

Vi har hamnat i frisörsalongen Vacker, ett unikt butikskoncept som kombinerar frisörtjänster med ett jätteutbud av professionella hårvårdsprodukter och håraccessoarer.

Det är gott om kunder i butiken och längre in i lokalen är fler­talet frisörer upptagna med diverse hårjobb.

– Frisörerna är alltid fullbokade, säger KLARA HEMLIN, 25. Hon är hårstylist och stortrivs, både med sitt jobb och med livet i gallerian.

– Det känns inte som lilla Mölndal längre. Allt har blivit så fint och bra. Det är typ som att komma till ett annat land. Nu kan man säga ”åka in till stan” och mena Mölndals innerstad, så var det verkligen inte tidigare. Det har blivit så fräscht, fint och trivsamt. Det är en jättemysig stämning i hela gallerian.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm