Franklins Gymnasium

Regionens första inom Life science

Bild 1 av 2 Nystartade Franklins Gymnasium hamnade direkt bland Göteborgsregionens fem mest sökta gymnasieutbildningar.
Bild 2 av 2 Utbildningen är på flera sätt förberedande för högre studier, bland annat med nära forskningsanknytning.

Mölndals stad har en ny gymnasieskola med teoretisk inriktning. Och det är inte vilken skola som helst. Franklins Gymnasium är regionens första gymnasieskola med Life Science-profil. Den startade nu i höst med två klasser och kan bara beskrivas med ett ord – succé.

– Det känns fantastiskt roligt och spännande att vi nu efter flera års förberedelser har utvecklat en unik gymnasieskola som nu är i full gång, säger Jens Holm, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen i Mölndals stad.

Att det skulle bli högt söktryck insåg man nog. Men att Franklins Gymnasium, som nystartad skola, skulle hamna topp fem bland Göteborgsregionens mest sökta gymnasieutbildningar, var ändå över förväntan. De nu 60 antagna eleverna kommer från 35 olika grundskolor i sju olika kommuner, från Kungälv till Kungsbacka. Cirka 30 procent av dem är från Mölndal.

Förklaringarna till det stora intresset är flera, menar Jens Holm. Life science är en het framtidsbransch med en av världens snabbast växande arbetsmarknader. Självklart att det är intressant för många ungdomar. Franklins Gymnasium är dessutom på flera sätt förberedande för högre studier, bland annat med nära forskningsanknytning.

Skolans koncept har växt fram i nära samarbete mellan Mölndals stad och AstraZeneca, vars globala forskningsanläggning i Mölndal utvecklar läkemedel från idé till produkt. Det innebär ett unikt kunskapsutbyte med företagets forskare inom bland annat bioteknik och biomedicin. Även Göteborgs universitet spelar en viktig roll i upplägget.

– Ja, våra lab i biologi och kemi sker på Göteborgs universitet. Vi vill att utbildningen ska vara så högskoleförberedande som det bara är möjligt och då är det viktigt att våra elever också får möjlighet att vistas i de miljöerna, säger rektor Maria Solérius.

– Uppstarten har gått väldigt bra, berättar hon. Det kan man aldrig veta med en helt ny skola, i synnerhet som lokalerna delas med yrkeshögskolan på Campus Mölndal. Men det har fungerat hur smidigt som helst. Det visar väl om något på ett riktigt bra förarbete, från alla inblandade, konstaterar Maria Solérius.

”Våra lab i biologi och kemi sker på Göteborgs universitet.”

Jens Holm, förvaltningschef

Hon berättar också att eleverna både säger, och med sina attityder klart visar, att de trivs.

– De är ju här för sitt intresse av Life science och har gjort aktiva val att komma just hit. Det gör att de är målmedvetna och fokuserade på sina studier. Det märker vi redan, påpekar Maria Solérius.

Med tanke på det stora intresset för utbildningen har Mölndal stad redan beslutat att inför nästa läsår utöka från två till fyra klasser i årskurs 1. Men inte bara det.

– Vi har planer om ytterligare två nischade gymnasieskolor. Båda i samverkan med näringslivet, som på liknande sätt ska förstärka regionens utbud av utbildningar, säger Jens Holm. Båda skolorna planeras för cirka 400 elever vardera, varav den första är tänkt att kunna starta 2021.

– Självklart ska en så pass stor stad som Mölndal kunna bedriva konkurrenskraftig gymnasieutbildning i egen regi. Det har vi nu och det känns riktigt bra, konstaterar Jens Holm.

Vem var Rosalind Franklin

Rosalind Franklins upptäckter på 1950-talet bidrog till bestämmelsen av DNA-molekylens uppbyggnad – och startskottet till det som vi i dag kallar Life Science. Rosalind Franklin gick bort i cancer 1958, endast 38 år gammal. Kort efter det belönades forskare som löste gåtan om DNA med Nobelpriset i medicin. Mycket tack vare Rosalinds upptäckter. Hon själv fick aldrig något Nobelpris, däremot Franklins gymnasium uppkallat efter sig.

 

Krokslättsgymnasiet

Sedan tidigare finns Krokslättsgymnasiet i Mölndal med cirka 320 elever. Ett yrkesgymnasium med fyra yrkesinriktningar: Barn- och fritidsprogrammet, Vård- och omsorgsprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, samt Restaurang- och livsmedelsprogrammet. Nu i höst startade dessutom en ny lärlingsutbildning, som direkt visade sig möta ett jätteintresse.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm