Första spadtaget har i höst tagits för Pedagogen Park i Fässberg.
– Det är en av de nya stads­delarna som nu växer fram runt om i Mölndal och fler är på gång, säger Björn Marklund.

Byggboom har på allvar satt Mölndal på kartan

Tala om byggboom. De snart åtta år som Björn Marklund varit stadsbyggnadschef har varit minst sagt byggintensiva. Och det har absolut inte bara handlat om Mölndals innerstad.

De olika byggprojekten runt om i staden, som bokstavligen avlöst varandra, har tillsammans bidragit till att på allvar sätta Mölndal på kartan. Och det tycks bara fortsätta.

– Visst, det var väldigt inspirerande att se alla byggkranar här i centrala Mölndal. Men det är om möjligt ännu mer inspirerande att se resultatet nu när de är borta och innerstaden i stort sett är färdigbyggd, säger Björn Marklund.

Det är en sak att se planritningar och skisser, påpekar han. Men man kan ändå inte helt och fullt föreställa sig det färdiga resultatet. Hur kommer det att bli?

– Nu vet vi, och det känns fantastiskt. Vi har fått precis det vi eftersträvade, en tät, sammanhållen och attraktiv innerstadsmiljö. En centrummiljö att vara stolta över, säger Björn Marklund.

Men som sagt, stadsutvecklingen i Mölndal innehåller så mycket mer än innerstaden. Väldigt mycket har byggts och mycket mer är på gång. Både bostadsprojekt, näringslivsområden och
hela stadsdelar.

– I dag kan man verkligen tala om Mölndals dragningskraft där det ena har gett det andra.

Björn Marklund nämner flera projekt som sammantaget bidragit till en mer förtätad och trivsam stad. Både genomförda och pågående projekt, som Kvarnbyterrassen, Åby Stallbacke, Åby Arenastad med nya mässhallen och dessutom flera idrottsanläggningar.

För att inte tala om det nya stadslivet vid Krokslätts Fabriker, där bygget av Petter Stordalens 22 våningar höga hotell nu håller på att slutföras. I området finns dessutom planer för ytterligare kontor och bostäder.

”Vi ser ingen tendens till minskat byggintresse.”

– Och nu är även bygget av GoCo Health Innovation City vid AstraZeneca igång. Det blir en otroligt spännande och annorlunda stadsdel, säger Björn Marklund.

Detsamma gäller Pedagogen Park där man i höst tagit sitt första spadtag. Här vid lärarhögskolans gamla lokaler i Fässberg fortsätter utvecklingen av en blandstad med bostäder, verksamheter, handel och service.

Även jätteprojektet Forsåker rullar på, det vill säga omvandlingen av den anrika gamla fabriksmiljön mellan Mölndals innerstad och Kvarnbyn. På sikt kommer Forsåker att påtagligt påverka Mölndals stadsbild med levande innerstadsmiljöer på båda sidor om Mölndalsbron.

– Just nu har vi fokus på de södra stadsdelarna, Lindome och Kållered. Den småhusdominerande befintliga bebyggelsen kommer här att förstärkas och kompletteras med flerbostadshus, handel och verksamheter.

Den viktigaste förutsättningen för ett modernt och hållbart stadsbyggande finns här redan på plats, poängterar Björn Marklund, nämligen spårbunden kollektivtrafik.

– Det gör att människor kan välja att bosätta sig här, nära naturen och ändå ha nära till stan, 8 minuter till Mölndals innerstad och 20 minuter till Göteborg.

Just nu är det också fokus på planeringen av jätteprojektet Lunnagården. Ett helt nytt näringslivsområde med ypperligt logistikläge söder om Söderleden, och som knyter ihop Riskulla på Mölndals sida med Sisjön i Göteborg.

– Listan på aktörer som vill bygga och etablera verksamhet visar hur attraktivt Lunnagården redan är. Så snart detaljplanen är på plats, förhoppningsvis under 2021, kommer tomter att börja säljas med byggstart i slutet på året.

Allt sammantaget, runt om i Mölndal, är ett tydligt bevis på ett fortsatt momentum för Mölndal. Investerare står bokstavligen på kö.

– Att vi ligger bra till logistikmässigt är väl ingen nyhet direkt. Vi ser faktiskt ingen tendens till minskat byggintresse, snarare tvärtom, trots pandemin.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm

Arkitekturpromenad

Nu finns en guide till några av stadens arkitekturpärlor på gångavstånd inom Mölndals innerstad. Du kan följa med på din mobil, surfplatta eller datorn hemma och upptäcka allt från det senast byggda, till några av Mölndals fina 50-talsmiljöer. Arbetet är en del av arbetet med Mölndals arkitekturpolicy och du hittar guiden på: www.molndal.se/arkitekturpolicy