Kaffebubblan

Bland byggarbetare och barnvagnar

– Jag älskar mitt Mölndal, Jag skulle aldrig ha gjort den här satsningen någon annanstans, säger Camilla Ericsson, som sedan fem år tillbaka driver sitt kafé, Kaffebubblan på Bergmansgatan.

Hit kommer småbarnsföräldrar, pensionärer och byggfolk, ja en härlig mix av fikasugna stammisar. Utanför håller gatan på att grävas upp för att omvandlas till en levande affärsgata.

Visst har det varit en del bök och stök. Men å andra sidan har det inte heller varit så dumt att hålla till mitt i ett bygge när man som jag säljer godsaker, räkmackor och färska wienerbröd.

Camilla Ericsson har nu drivit Kaffe­bubblan på Bergmansgatan under fem år. Hon har troget hållit ut under hela omvandlingen av Mölndals innerstad. Runt halv nio på förmiddagarna kommer byggfolket som sedan avlöses under dagen av främst småbarnsföräldrar. 

– Efter att ha jobbat inom hotell och restaurang i hela mitt liv var jag sugen på att göra något eget. Idén fick jag när jag var hemma med mina barn. Jag ville starta ett barnvänligt café, helt enkelt skapa något välkomnande för dem som rullar sina barnvagnar, berättar Camilla.

Med bara två barnvagnar så är det ofta fullt när man vill ha en fika. Det är också viktigt, menar Camilla, att man inte känner sig vara till besvär när man kommer rullande med sin barnvagn. Här är det precis tvärtom, här har barnen ett helt eget rum, ett lekrum där inga vuxna stör.

– Det ska kännas som att komma hem till mig och fika. Det ska vara lekfullt, avslappnat, varmt och trivsamt. Inredningen är som du förstår jätteviktig. Du ser hur jag valt olika typer av gamla möbler och inventarier. Det är så mycket som är helt nytt här runt omkring, så med de här lite slitna lokalerna är mitt café ganska unikt, eller hur, säger Camilla och skrattar.

Samtidigt utrycker hon ett stort engagemang för Mölndal, även för förnyelsen av centrum. Det var ett måste, nu kommer Mölndalsborna tillbaka. Det märks redan. 

– Jag älskar mitt Mölndal, det är fantastiskt här. Det är här jag är född och uppvuxen, och det är här jag har mitt nätverk. Jag skulle inte ha gjort det här någon annanstans. 

Ute i det större rummet sitter ett gäng kvinnor. De samtalar, skrattar, trivs och har trevligt. Och fikar förstås. In kommer ytterligare två kvinnor. Båda tycks känna Camilla väl och berättar att de då och då tittar in till hennes lilla Kaffebubbla.

– Det här är så unikt här, som att komma till en annan värld.

Text: Per-Åke Hultberg
Foto: Rosie Alm