Bergmansgatan

Från sidogata till innerstadspuls

Bild 1 av 2 Bergmansgatan kommer med sin innerstadskaraktär att bli ett klart tillskott till det stadsliv som nu tar form. Illustration: Mölndalsbostäder
Bild 2 av 2 Majken Kumlin Goulding, kommunikationsansvarig på Mölndalsbostäder. Foto: Rosie Alm

Kvarteret Gråsejen på Bergmansgatan i Mölndals inner­stad är nu inne i sin sista bygg­­fas. Det som tidigare närmast kan beskrivas som en lugn sidogata, får nu med två nya huskroppar, tillsammans med det redan byggda kvarteret Hajen, ett enormt lyft med tanke på innehåll, gestaltning och folkliv.

– När allt är färdigt kommer Bergmansgatan med sitt centrala läge att vara en gata av innerstadskaraktär med både bostäder, butiker och restauranger. Ett klart tillskott till det stadsliv som nu tar form, säger Majken Kumlin Goulding, kommunikationsansvarig på Mölndalsbostäder.

Mölndalsbostäder har under de senaste åren accelererat rejält vad gäller nya bostäder och lokaler för kontor, handel och restauranger i Mölndals innerstad.

Först på plats var kvarteret Hajen, med inflyttning under åren 2018 och 2019, som med sitt 16 våningar höga punkthus har blivit ett landmärke för hela staden.

– Det har blivit en mötesplats med stadspuls, liv och rörelse, precis som det var tänkt. Mycket på grund av det nya stadsbiblioteket och det optimala läget utefter gågatan, mitt emot Mölndal Galleria. Men också mycket tack vare 198 nya hyresrätter och därmed ett stort tillskott av boende i innerstaden, säger Majken Kumlin Goulding.

Det som nu återstår är att slutföra bygget av kvarteret Gråsejen utmed Bergmansgatan, mitt emot Mölndals torg. Det handlar om två 5-våningshus med totalt 106 hyreslägenheter. För övrigt Mölndals första projekt med helt rökfria hus i nyproduktion. Uthyrning påbörjas nu under hösten och de första inflyttningarna sker i april 2020.

– Utifrån det stora intresset att hyra lägenhet i kvarteret Hajen, med flera hundra sökande per lägenhet, räknar vi med ett liknande efterfrågetryck på de här lägenheterna. Det centrala läget med endast tio minuter till Korsvägen i Göteborg, säger väl det mesta, menar Majken Kumlin Goulding.

Med det nu pågående bygget utmed Bergmansgatan slutför Mölndalsbostäder i den här fasen sitt uppdrag att förstärka innerstaden med nya bostäder. 

I kvarteret skapas också totalt åtta lokaler för handel och restauranger. Klart är att bland andra Gourmetkorv flyttar in och även norrländska Bastard Burgers som är välkända för sina högrevsburgare, samt en italiensk bistro.

– Vi är väldigt nöjda med etableringarna, eftersom vi vet att alla tre serverar bra mat i moderna och spännande miljöer. Det gör att vi ytterligare förstärker innerstadens redan goda utbud av matställen.

Majken Kumlin Goulding konstaterar att omvandlingen av innerstaden, har varit en intensiv och samtidigt otroligt spännande period för Mölndalsbostäder.

– För oss som allmännyttigt bostadsbolag har målsättningen och drivkraften hela tiden varit att hjälpa till att förverkliga stadens vision om en livfull stadskärna, en tillgänglig och attraktiv blandstad, med plats både för boende, arbete och för alla besökare. Det tycker jag verkligen vi har lyckats med, och vi ser fram emot att stadens gestalningsarbete av gator, trottoarer och torg ska sätta pricken över i.

Burgare med inspiration från New York

Det började i Luleå, ”ett litet hål i väggen” med några få ständigt upptagna sittplatser. Tre år senare har nu det snabbväxande konceptet Bastard Burgers 22 restauranger med målet satt mot hundra inom tre år. Nästa höst öppnas en restaurang på Bergmansgatan i Mölndals innerstad.

– Vår grundidé är enkel, att servera den godaste street food-
burgare du har ätit, säger marknadschefen Kim Bergström. Det är hantverk rakt igenom med noga utvalda råvaror. Allt kött är från Norr­land, men mals varje morgon på plats i de lokala restaurangerna.

Att vi nu öppnar upp i Mölndal är, berättar Kim, ett led i målsättningen att etablera flera restauranger längs Västkusten.

– Vi vill finnas överallt där det finns mycket människor. I Mölndal väntar en kanonlokal, precis vid torget. Vi blev kära direkt, säger Kim och förklarar att det inte bara är de grymma hamburgarna som är av högsta klass. Hela upplevelsen sticker ut.

– Det ska kännas som att kliva in på ett hamburgerhak i New York city.

Text: Per-Åke Hultberg